locatie

Museum Voorlinden
Buurtweg 90
2244 AG Wassenaar
www.voorlinden.nl
route

programma

Grazyna Bacewicz (1909-1969)
Kwartet voor 4 violen
Victoria Poleva (geb 1962)
Trio voor viool, slagwerk en piano (wereldpremière)
Lilli Boulanger (1893-1918)
Trois morceaux pour piano
Amy Beach (1867-1944)
Romance voor viool en piano
Florence Price (1887-1953)
Strijkkwartet nr. 2 in a klein

musici

Concertdetails / tickets

18.00 u – Ontvangst met een drankje
18.30 u/18.45 Start rondleiding
20.00 u – Concert

Prijs per ticket: € 80,- – vrije plaatsen

Prijzen zijn exclusief € 1,- per ticket service- en administratiekosten.

Klik hier voor de meest gestelde vragen over tickets.

Turning the tide

een hommage aan vrouwelijke componisten

Turning the tide is een hommage aan vrouwelijke componisten die alleen door hun talent in een door mannen geregeerde wereld hebben doorgezet, die zich niet door maatschappelijke vooroordelen lieten beïnvloeden, en tegen het tij in zijn gegaan.

Grazyna Bacewicz was de eerste Poolse vrouwelijke componiste van wereldfaam. Aanvankelijk componeerde Grażyna Bacewicz in een neoklassieke stijl, die geleidelijk evolueerde in modernere zin, zonder dat de muziek atonaal werd. De viool speelt in haar oeuvre een belangrijke rol.

Victoria Poleva is een Oekraïense componiste van sacrale muziek. Het werk dat gespeeld gaat worden is een wereldpremière. Zowel slagwerker Konstantyn Napolov alsook pianist Antonii Baryshevskyi zijn afkomstig uit de Oekraïne.

Lili Boulanger was een Franse componiste. Zij was een wonderkind. Helaas is zij veel te vroeg overleden vanwege een gebrekkige gezondheid. Lili Boulanger is de zus van Nadia Boulanger, één van de grootste docenten voor compositie van de 20e eeuw.

Amy Beach was de eerste succesvolle Amerikaanse vrouwelijke componiste. Nadat haar echtgenoot in 1910 overleed, maakte ze als pianiste een tournee door Europa en ze speelde op de concerten haar eigen composities. Ze was vastbesloten om zich én als pianiste én als componiste een reputatie te verwerven.

Florence Price  was de eerste Afro-Amerikaanse vrouwelijke componiste. In 2009 werd een grote verzameling werken en administratie van Price teruggevonden in een verlaten, vervallen huis in St. Anne, Illinois. Deze bevatte veel partituren, waaronder haar beide vioolconcerten en haar vierde symfonie. In de podcastserie Gemiste Sterren van het Concertgebouw, 24classics en NTR gingen Floris Kortie en Orville Breeveld in 2021 op zoek naar de onterecht vergeten zwarte componisten binnen de klassieke muziek. #2 van de serie ging over Florence Price.