Tot volgend jaar!

Met grote trots en blijdschap kijken wij terug op het 14e International Chamber Music Festival Wassenaar ICMF 2023 Wat was het een feest u allen weer te zien! De 14e editie van het ICMF was een eerbetoon aan het vrouwelijke. Met het thema ”Hommage aan Eva” heeft ICMF vrouwelijke componisten een podium gegeven en meesterwerken gespeeld over de liefde.

In het Festival kwamen ook dit jaar verschillende kunstvormen samen; beeldende kunst en muziek in het concert in Museum Voorlinden, en het gesproken woord met muzikale omlijsting in het kinderconcert in Kasteel de Wittenburg.

Zoals u van ons gewend bent, bood ook de 14e ICMF klassieke muziek door topmusici, gebracht in een intieme sfeer en dicht bij huis; naast onze eigen Irina Renes, waren er Korbinian Altenberger, Manuel Hofer, Ofer Canetti, Konstantyn Napolov, Antonii Baryshevskyi, Anneleen Schuitemakers, Nino Gvetadze en Hans Zonderop.

Donderdag 15 juni, Masterclass in het Van Ommerenpark

Het festival begon met de Kamermuziek masterclass in het Conservatorium van Den Haag, een traditie die we in 2021 begonnen zijn en die zeker op de menukaart van het festival blijft. Tijdens de masterclass werd de nadruk gelegd op de manier van communiceren tijdens ensemblespel. De docenten waren Irina Renes, Manuel Hofer en Ofer Canetti. Zij speelden met de leerlingen in een ensemble “Side-by-Side” en vanuit het ensemble werd er lesgegeven. Ter afsluiting gaven ze een gezamelijk optreden in de Seniorenresidentie Van Ommerenpark. De interactie tussen de jonge musici en de oudere bewoners van de residentie is voor het festival een emotioneel moment dat wij koesteren.

Vrijdag 16 juni, Turning the Tide, in Museum Voorlinden

Voorafgaand aan het concert kregen de gasten een rondleiding door het lege Museum. Een bijzondere kans om kunst op zoʼn intieme manier te beleven!
Alle gespeelde werken waren van vrouwelijke componisten. Zo werd ook het aangrijpende „Mono no aware“ van Victoria Poleva als wereldpremière ten gehore gebracht. Het concert bracht verder werken van Grażyna Bacewicz, Lili Boulanger, Amy Beach en Florence Price. Het concert is opgenomen door NPO Radio4, werd uitgezonden op 27 juni mei en is hier na te luisteren.

Zaterdag 17 juni, Love Letters, in de Dorpskerk

Ook hier was de sfeer geweldig. Een volle kerk, en op het podium een prachtige Fazioli vleugel. We hebben spectaculaire muziek gebracht; onder meer een schitterende bewerking door Ofer Canetti van Carmen. Irina legde steeds uit wat de verschillende werken betekenden. En zo nam zij ons naast het Salut d’amour van Edward Elgar en het beroemde Adagietto van Gustav Mahler mee in het slotstuk: het prachtige en erotische piano kwintet van Cesar Franck.

Zondag 18 juni, Luna Speelman in Kasteel de Wittenburg

En als uitsmijter ons kinderconcert in een echt Kasteel! Een muzikale familievoorstelling in Kasteel de Wittenburg, op Vaderdag, nota bene! De bekende actrice Kiki Jaski vertelde het door haar speciaal voor ons festival geschreven sprookje “Luna Speelman” onder begeleiding van een strijkersensemble met slagwerk. Het werd een betoverend sprookjesavontuur voor alle jonge ridders, draken, prinsen en prinsessen. Na afloop was er de mogelijkheid voor de kinderen om instrumenten uit te proberen en de musici te ontmoeten.

Wij zijn u dankbaar voor uw steun en aandacht. Ook hopen wij voor het 15e ICMF weer opnieuw op u te kunnen rekenen. Voor een donatie kunt u hier terecht.

Voor nu wensen we u mooie zomer.

Namens het ICMF bestuur,
Vera Timmermans, vicevoorzitter