- Home
- Info
- Over het festival
Muzikale hoogtepunten op de mooiste locaties in Wassenaar en omgeving
Deze “parel in het land der festivals” biedt ook dit jaar muzikale hoogtepunten met internationale topartiesten en ook musici uit o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest en Berliner Philharmoniker op de mooiste locaties in Wassenaar en omgeving.
Het is een lokaal opgebouwd festival maar met een internationale uitstraling op wereldtopniveau. Klein maar zéér fijn. Uitzonderlijk is ook dat alle lagen publiek worden bereikt, totaal binnen de doelstelling van het festival: de prachtigste kamermuziek maken voor een gretig publiek. We beginnen met respect bij de ouderen en eindigen, bijna struikelend over de kinderen, bij het bomvolle kinderconcert in museum Voorlinden. Bij het traditionele concert in de Dorpskerk komt een breed traditioneel maar ook steeds jonger publiek. Iedereen komt aan bod, geheel op natuurlijke wijze, zo ontstaan uit de wens van het festival.
Het festival wordt bovendien breed financieel gedragen door de inwoners van Wassenaar, zowel door (kleine) bijdragen alsook door ticket verkoop. Dit geeft aan dat er een behoefte is aan dit soort cultuur evenementen in onze regio.
Ook zijn wij dit jaar weer van plan om meer amateurmusici bij ons festival te betrekken. Gepland is een samenwerking met muziekvereniging Excelsior, alsook met musici van het Van Wassenaer Orkest en de muziekschool in de vorm van optredens door het dorp. Het doel is om het festival meer naar buiten te brengen, alsook te laten zien dat het genieten van muziek op elk niveau kan zijn.
Deze parel in het land der festivals biedt muzikale hoogtepunten met internationale topartiesten op de mooiste locaties in Wassenaar en omgeving.
Achtergrond van het festival
Sinds 2010 organiseert ICMF jaarlijks kamermuziek concerten voor jong en oud en heeft, conform haar doelstelling, onmiskenbaar bijgedragen aan het meer bereikbaar en “behapbaar” maken van kamermuziek op topniveau voor een breed publiek uit Wassenaar en omstreken, inclusief het educatieve element dat elk jaar er weer voor zorgt dat zeer jonge kinderen op een speelse manier kunnen kennis maken met klassieke muziek en gebruikte muziek instrumenten kunnen uitproberen.
Met het Dorpskerk-concert als ankerpunt zijn er door de jaren heen meer programmapunten bijgekomen, waarbij zoveel mogelijk dwarsverbanden gelegd worden tussen de verschillende kunstdisciplines. Aangezien de concerten in de meeste gevallen waren uitverkocht, blijkt aan een lokale behoefte te worden voldaan.
Het voortbestaan van ICMF wordt in financiële zin zeker gesteld door het aanhouden van een kas-reserve van “één festival jaar vooruit”. Om niet te veel in te teren op deze “zekerheid” is het ICMF elk jaar dringend op zoek naar aanvullende financiële ondersteuning. Het ICMF wordt, met uitzondering van een bescheiden bijdrage van de gemeente Wassenaar, geheel gedragen door private sponsoring, zowel door de kring van “Vrienden van het ICMF” als wel door donaties van verschillende fondsen; hierin betuigt het ICMF zich een goed “cultureel ondernemer”, maar het bij elkaar vergaren van fondsen zal, naar wij vrezen, in de toekomst niet gemakkelijker worden, ondanks het gebruik maken van een goed bestuurlijk netwerk en een zeer actieve groep vrijwilligers.
Strategie
Het ICMF richt zich op het aanbieden van een jaarlijks terugkerend kleinschalig kamermuziek festival met kamermuziek van het hoogste niveau. Hiervoor worden Nederlandse en ook Internationale (top) musici in een “kleine” setting naar Wassenaar gehaald. Deze musici zijn genegen, tegen een zeer verlaagd tarief, met violiste en artistiek leider Irina Simon-Renes te komen spelen, enerzijds vanwege de vriendschappelijke sfeer van het festival (musici worden bij gastgezinnen ondergebracht) en anderzijds vanwege het pure plezier, om buiten de reguliere groot-concert-setting, met elkaar te kunnen spelen en ervaringen uit te wisselen.
De elementen van elk Festival bestaan uit:
- educatie van publiek, door middel van een lezing verband houdend met het programma
- enthousiasmering van en het geven van “luister-en-probeer-les” voor jonge kinderen, in samenwerking met scholen
- het geven van twee concerten, in wisselende bezetting en met weinig gespeeld of bijzonder repertoire
- het geven van een kinder/familie concert waarvoor de kinderen voorafgaand aan
dit concert worden voorbereid en waar ze ook aan kunnen meewerken - het geven van een concert speciaal gericht op en bij de ouderen. Dit concert vindt inmiddels volgens traditie plaats in de Seniorenresidentie van Ommerenpark
Organisatie
Artistieke leiding festival
Irina Simon-Renes
Stichtingsbestuur
Voorzitter:
Annebeth Webb
Vice Voorzitter:
Vera Timmermans Wielenga
Secretaris:
Diederik Conijn
Penningmeester:
Diederik Conijn
Operaties
Vera Timmermans-Wielenga
Organisatie
Riana Le Fever-Meijer
Karin Rijnenberg
Bas van der Vegte
Michiel Wesseling