Korbinian Altenberger

viool

Korbinian Altenberger, geboren in München, studeerde bij Charles-André Linale en Donald Weilerstein in Keulen en Boston. In 2009 ontving hij een master diploma van de University of Southern California in Los Angeles, waar hij een Dorothy Richard Starling student was. Korbinian Altenberger heeft een groot aantal prijzen en onderscheidingen in ontvangst mogen nemen van internationale competities zoals het Postacchini concours, het Michael Hill concours, het ARD Muziekconcours, het Concours Tibor Várga en de Montréal International Music Competition.

Op zijn twaalfde maakte hij zijn debuut bij het Salzburg Festival. Sindsdien heeft hij samengespeeld met onder andere het Orchestre National, Auckland Philharmonia,  Münchener Kammerorchester, Göttinger Symphonieorchester en tevens met de Saarland en SWR orkesten. Altenberger heeft zowel in Noord- alsook in Zuid-Amerika opgetreden met ensembles zoals de Winnipeg Symphony, de Philadelphia Chamber Orchestra, de Iris Orchestra en de National Orchestra of Costa Rica. In voorgaande jaren heeft hij uitnodigingen uit verschillende landen gekregen, waaronder uit Japan, Zuid-Korea, Cambodja, de Verenigde Staten, Nieuw Zeeland en Israël, alsook uit Europese staten zoals het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Tsjechië, Zwitserland en Slowakije.

Hij heeft bijzondere muzikale impulsen verkregen uit zijn samenwerkingen met artiesten zoals Shmuel Askenasi, Gerhard Schulz, Leon Fleisher en met leden van de Guarneri, Juilliard and Cleveland Quartets. Zijn enthousiasme voor kamermuziek groeide door veelvoudige uitnodigingen van een groot aantal festivals, waaronder Ravinia, Caramoor, Marlboro, de Prussia Cove, Verbier, Lucerne, Moritzburg en van het Israel Chamber Project.

In 2011 werd hij door Claudio Abbado benoemd tot lid van het Lucerne Festival Orchestra.

Na de positie van eerste concertmeester in het Symphonieorchester des Westdeutschen Rundfunks, werd Altenberger in 2011 concertmeester van het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks.

In 2018 werd Korbinian Altenberger vioolprofessor aan de hogeschool voor muziek in Würzburg.