Manuel Hofer

altviool

De in Graz geboren Manuel Hofer studeerde bij Siegfried Führlinger aan de Universiteit voor Muziek en Uitvoerende Kunsten Wenen, bij Thomas Riebl aan het Mozarteum Salzburg en bij Lars Anders Tomter en Tabea Zimmermann aan de Hanns Eisler Universiteit voor Muziek in Berlijn. Zijn passie voor kamermuziek werd aangewakkerd door zijn tijd bij Rainer Schmid van het Hagen Kwartet, Eberhard Feltz van de Hanns Eisler Universiteit en György Kurtag.

Manuel Hofer is de eerste altviolist die de Oostenrijkse muziekprijs Gradus ad Parnassum ontving als solist. Hij trad op met orkesten zoals het Stuttgart Kamerorkest, het Weense Kamerorkest, het Bruckner Orkest Linz, het Haydn Orkest Bolzano, het Camerata Athene en het Pannonic Philharmonisch Orkest.

Zijn activiteiten als kamermusicus leidden tot samenwerkingen met ensembles zoals het Armida Kwartet, Quatour Ardeo en Trio Image, maar ook tot uitvoeringen bij festivals in Europa, Azië en Zuid-Amerika.

Open en veelzijdig zijn is een belangrijk aspect van Manuels leven als altviolist. Zijn regelmatige deelname aan Dorothee Oberlingers Ensemble 1700, of de première van Samir Odeh-Tamimi’s Altvioolconcert “Samas” en zijn uitvoeringsprijs van de International Stockhausen Society zijn slechts een paar voorbeelden van zijn passie en interesse voor zowel historische uitvoeringspraktijk als hedendaagse muziek. 

Manuel Hofer is Aanvoerder van de altviolen van het Stuttgart Kamerorkest en speelt regelmatig als gastsolist in ensembles zoals het Australische Kamerorkest, Ensemble Resonanz Hamburg, Camerata Bern, het Munich Chamber Orchestra, Ensemble O/modern, Orchestre de Chambre de Lausanne, het SWR-Symfonieorkest en het Weense Kamerorkest. 

Hij is docent aan de Universiteit voor Muziek en Podiumkunsten in Stuttgart en geeft masterclasses in Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Slovenië. 

Manuel Hofer bespeelt een altviool gemaakt door Gasparo da Sàlo in Brescia van omstreeks 1590.