locatie

Museum Voorlinden
Buurtweg 90
2244 AG Wassenaar
www.voorlinden.nl
route

programma

R. Schumann
Fantasiestücke op. 12
T. Beijer
Vijf levenswijsheden van kater Murr
J. Brahms
Pianotrio no. 1 op. 8

musici

Concertdetails / tickets

18.00 u – Inloop gasten
18.30 u – Museum rondleiding
19.45 u – Drankje en hapje
20.30 u – Concert

Katers en levenswijsheden

een avond met pianist, componist, auteur en tekenaar Thomas Beijer

E.T.A. Hoffmann was één van de meest briljante en wonderlijkste figuren die er ooit op de aarde hebben rondgelopen. Hij deed precies wat hij wilde (met name schrijven, componeren en tekenen), precies op de manier waarop hij dat zag, en trok zich daarbij van precies niemand een fluit aan. Niet eens een heel klein fluitje. En zo moet het ook als kunstenaar. Zijn unieke stijl, een mengeling van poëtisch fantasme, bizarre humor en satire, is nog steeds volstrekt onweerstaanbaar. Onder al die bokkensprongen gaat bovendien, stiekem bijna, een diepe ernst schuil, en dat maakt zijn werk eindeloos fascinerend.

Zijn unieke stijl, een mengeling van poëtisch fantasme, bizarre humor en satire, is nog steeds volstrekt onweerstaanbaar.

Vanavond eren wij E.T.A. Hoffmann op verschillende manieren. Van Robert Schumann klinkt pianomuziek die rechtstreeks is gebaseerd op Hoffmann’s ‘Fantasiestücke’. Thomas Beijer speelt deze stukken niet alleen, hij voorziet ze ook van tekeningen die stilistisch vol knipogen naar Hoffmann zitten. Speciaal voor deze avond componeerde Thomas Beijer ook het theatrale ‘Vijf Levenswijsheden van Kater Murr’, gebaseerd op teksten van Hoffmann. Tot slot spelen Irina Simon-Renes, Ofer Canetti en Thomas Beijer het Eerste Trio van Johannes Brahms, die in zijn jonge jaren zo geobsedeerd was door Hoffmann dat hij zijn brieven ondertekende met ‘Johannes Kreisler’ – een personage van Hoffmann.

Lang leve deze geniale vreemde vogel!