Marko Milenković

altviool

Marko Milenković werd op 22-jarige leeftijd benoemd tot plaatsvervangend solo altviolist van het Stuttgarter Kammerorchester. Sinds 2018 bekleedt hij de functie van solo altviolist in hetzelfde orkest.

Marko treedt regelmatig op als gast solo altviolist bij het WDR Symphonieorchester Köln, Camerata Bern, Münchener Kammerorchester, Casa da Musica Portugal, Liechtenstein Symphonieorchester, de Duitse Kamerakademie Neuss am Rhein en de Salzburg Chamber Soloists. Hij wordt regelmatig uitgenodigd om te spelen in de altvioolsecties van de Camerata Salzburg en het Mahler Chamber Orchestra.

Vanaf seizoen 2024/2025 zal Marko de functie van solo altviolist op zich nemen bij het WDR Symphonieorchester Köln.

Daarnaast heeft Marko een rijke kamermuziek carrière, eerst als lid van het Testore Quartet (Oostenrijk) en het Amar Quartet (Zwitserland). Als lid van het Adelphi Quartet won hij de eerste prijs op het Irene Steels-Wilsing-Foundation concours van de Heidelberger Frühling en de tweede prijs van de Wigmore Hall String Quartet Competition in Londen en was hij veelvoudig prijswinnaar van de 12e Internationale Competitie “Premio Paolo Borciani” in Reggio Emilia (Italië).

Hij wordt regelmatig uitgenodigd voor concerten op festivals zoals de Salzburger Festspiele, Bayreuth Festival en Rheingau Musik Festival, waar hij optrad samen met artiesten als Patricia Kopatchinskaja, Valentin Erben, Sergio Azzolini en Maxim Vengerov.

Als solist heeft Marko opgetreden met het Stuttgarter Kammerorchester en de Bosch Streichersolisten. Ook heeft hij masterclasses gegeven aan de Haliaeti Masterclasses in Slovenië en aan het Koninklijk Conservatorium Birmingham.

Marko begon zijn muzikale reis op 6-jarige leeftijd als violist in zijn geboorteplaats Ćuprija, Servië. Op 14-jarige leeftijd stapte hij over naar de altviool onder de voogdij van prof. Tomislav Milošević. Na zijn afstuderen vervolgde hij zijn muzikale opleiding in Salzburg onder leiding van Thomas Riebl en Lawrence Power.

Hij bespeelt een altviool gemaakt door Hiroshi Iizuka in 1996.