Nino Gvetadze

piano

Nino wordt door het publiek en collega-musici geprezen om haar bewonderenswaardige briljante spel en haar uitstekende gevoel voor klankkleur. Ze werkte met dirigenten als Klaus Mäkelä, Yannick Nézet-Séguin, Michel Plasson, Michel Tabachnik en Jaap van Zweden en onder meer met filharmonische orkesten in Rotterdam, Den Haag, Brussel, München, Warschau, Gdansk, Espoo-Helsinki, Istanbul, Seoul en Cannes. In recital trad zij onder meer op in PRO MUSICA Hannover, Luzern Piano Festival, Festival Piano aux Jacobins Toulouse. Als vaste gast van het Kuhmo Kamermuziekfestival treedt Nino jaarlijks op in Finland en was verder te gast bij o.a. het Spoleto Festival, Leicester Chamber Music Festival,
Tsinandali Festival en Schloss Elmau; met kamermuziekpartners als Lisa Batiashvili, Gautier Capuçon, Josua Bell, Ray Chen, Hannes Minnaar, Enrico Pace, Jean-Yves Thibaudet, Frederieke Saeijs, Maja Bogdanovic, Elina Vähälä, Vladimir Mendelssohn, Daniel Rowland, Brodsky Quartet, Alma Quartet, Goldmund Quartet, Francois Leleux, Bram van Sambeek, Herve Joulain.

Nino nam 4 CD’s op bij het Nederlandse Challenge Classics label: in februari 2022 kwam haar CD uit met twee pianoconcerten van Beethoven; het bekende 4e pianoconcert en het minder bekende 6e pianoconcert- later bewerkt tot het populaire vioolconcert. Nino speelt op deze CD op een Maene Straight Strung Grand en wordt begeleid door Phion onder leiding van Benjamin Levy. In 2020 kwam een Schumann album uit met de titel Einsam met onder andere de “Kinderszenen” en “Kreisleriana”. Het album Visions met solowerken van de Engelse componist Cyril Scott presenteerde zij in november 2019 bij de BBC in Londen. Het album Ghosts uit 2017 met de 24 Préludes van Chopin, werd door Radio Klara beoordeeld met: “Een aantrekkelijk en gevarieerd Chopin-programma en wat speelt Nino Gvetadze dit alles gevoelig en mooi, en met een opvallend rijke pianoklank.”

Nino Gvetadze studeerde in Tbilisi bij Veronika Tumanishvili, Nodar Gabunia en Nana Khubutia. Na haar afstuderen verhuisde Nino naar Nederland om te studeren bij Paul Komen en Jan Wijn.
Nino won de tweede prijs, de persprijs en de publieksprijs op het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours 2008. In 2010 won ze de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award.
Nino Gvetadze is sinds 2021 Artistiek Leider van het Delft Chamber Music Festival. Sinds mei 2019 is Nino Artistiek Leider van het Naarden International Piano Festival.