Mira Feticu

schrijver

Mira Feticu

Mira Feticu is schrijver, performer, journalist en columnist. Van haar hand verschenen onder meer Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal, Al mijn vaders, Tascha, De ziekte van Kortjakje en Lief kind van mij. Als journalist publiceert Feticu in Trouw, De Groene Amsterdammer, Wordt Vervolgd, Voertaal en diverse Roemeense media. Haar columns zijn regelmatig te lezen in De Standaard, Trouw en Den Haag Centraal, waar ze al jaren een vaste rubriek verzorgt. Haar schrijfstijl in haar romans en non-fictiewerk is meermalen geroemd. “… ongekend markant proza, robuust en lyrisch tegelijkertijd…,” schreef De Groene Amsterdammer over De ziekte van Kortjakje.

Samen met acteur Hans Dagelet bewerkte zij haar laatste roman, Al mijn vaders, en ze brengt die zelf op het podium. De voorstelling, die in première ging in Het Nationale Theater (Den Haag), gaat over het persoonlijke verhaal van hoofdpersonage Myra – dat tegelijk ook staat voor de recente geschiedenis van Europa. Al mijn vaders is het verslag van een persoonlijk en historisch trauma van een migrante die een groot geloof heeft in de helende kracht van klassieke Europese literatuur. Daarmee is het stuk tevens een ode aan de literatuur als vitale kracht.

Matthijs van Nieuwkerk schreef over haar pas verschenen Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal (De Geus) in de Volkskrant: ‘Een van de verrassendste, vooruit, beste boeken van 2021’. ‘Ik werd direct betoverd. […] Dit is de erudiete, zeer zwierige pen van een vrouw die bereid is om, zoals zij zelf zegt, gênant eerlijk te zijn.’

En Marc van Oostendorp op neerlandistiek.nl: ‘Ik heb al jaren niet zo’n sprankelend taalboek gelezen als deze Liefdesverklaring. Een boek dat bovendien een houding tegenover taal propageert die je niet zo vaak (meer) vindt in onze contreien – die van de taal als een cultuur, een vat van herinneringen.’

Feticu, die een PhD in de Literatuurwetenschap heeft, doet voor journalistieke organisaties ook onderzoek naar migranten uit Oost-Europa, geeft lezingen over literatuur, Roma-cultuur, antisemitisme in Oost-Europa en totalitarisme. Ze interviewt schrijvers, modereert literaire middagen en ze zingt in de taal van het dorp aan de voet van de Karpaten waar ze is geboren.

Media: te gast bij Brommer op zee:
https://www.vpro.nl/speel~VPWON_1329967~a-l-snijders-en-mira-feticu-brommer-op-zee~.html