Coraline Groen

viool

Coraline Groen, die in 2018/2019 deelnam aan de Academie van het Concertgebouworkest, maakt sinds 1 februari 2020 deel uit van tweede-violengroep van het orkest. Diezelfde dag won ze de Oskar Back prijs van het Nederlands Vioolconcours.

Eerder won zij eerste prijzen op het Britten Vioolconcours en tijdens de regionale finale van het Prinses Christina Concours, en de tweede prijs bij het Nationaal Vioolconcours Davina van Wely.

Toen ze drie jaar oud was begon Coraline Groen met vioolspelen. Ze studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze les kreeg van Peter Brunt en Philippe Graffin. Ook had ze les van Rodney Friend aan de Royal Academy of Music in Londen. Ze rondde haar studie bij Vera Beths af met een 10 met onderscheidingen.

Coraline Groen nam deel aan de academie van het Residentie Orkest Den Haag (2017/2018) en was concertmeester van het Symfonieorkest van het Koninklijk Conservatorium. Bij het Nederlands JeugdOrkest, het RAM Symfonieorkest en het Gustav Mahler Academy Orchestra voerde ze de tweede violen aan. Ze nam ook deel aan projecten met de Nieuwe Philharmonie Utrecht, de Antwerp Philharmonic en Asko|Schönberg.

Bij onder meer de Gustav Mahler Academy, de Cambridge International String Academy en het Orlando Festival volgde ze masterclasses.

Zij vormt zowel met bajanspeler Robbrecht Van Cauwenberghe als met pianist Rik Kuppen zij een duo.

Coraline Groen is als kamermusicus veelvuldig te horen op festivals zoals het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht, Delft Chamber Music Festival, International Chamber Music Festival Wassenaar en het Februari Festival. Zij is uitgenodigd om in 2022 als Young Artist in Residence invulling te geven aan de NJO Muziekzomer in Apeldoorn.