Brian O’Kane

cello

De Ierse cellist Brian O’Kane is als solist en als kamermusicus erg gewild. Na het winnen van de eerste prijs op de Windsor International String Competition in 2008 maakte hij zijn debuut bij het RTE National Symphony Orchestra, het Philharmonia Orchestra onder leiding van dirigent Vladimir Ashkenazy en in de Wigmore Hall in Londen.

Brian is een voormalige “Rising Star” van de Ierse National Concert Hall. Voor het label Champs Hill heeft hij een veelgeprezen debuut-cd met Franse sonates opgenomen.

Brian speelt graag kamermuziek, voornamelijk als lid van het bekroonde Navarra Quartet. Daarnaast werkt hij regelmatig samen met artiesten als o.a. Michael Collins, Pekka Kuusisto, Antoine Tamestit, Nicolas Altstaedt, Priya Mitchell en Sir James Galway alsook met de Doric, Elias en Vanbrugh kwartetten.

Hij trad tevens op in concertzalen en festivals over de hele wereld, zoals het Sydney Opera House, het Lincoln Centre, Seoul Arts Centre, Suntory Hall Tokyo, Concertgebouw Amsterdam, BBC Proms, Lockenhaus en het Weesp Chamber Music Festival Nederland, waarvan zijn kwartet de artistieke leiding heeft.

Brian O’Kane is afgestudeerd aan de Royal Academy of Music, de Guildhall School of Music & Drama in Londen en de Queen Elizabeth Music Chapel in Brussel. Zijn grootste inspiratiebronnen zijn Louise Hopkins, alsook de masterclasses met Steven Isserlis, Ferenc Rados, Rainer Schmidt en Eberhard Feltz bij de Prussia Cove & Chamber Studio.

Hij speelt momenteel op een Grancino-cello die in 1698 in Milaan is gemaakt en in bruikleen is gegeven door de Cruft – Grancino Trust, beheerd door de Royal Society of Musicians.