Terugblik Festival 2022

Met grote trots en vooral veel blijdschap kijken wij graag met u terug op het 13e International Chamber Music Festival Wassenaar 2022 (19 t/m 22 mei 2022). Wat was het een feest u allen weer te zien!

Hoffman

De 13e editie van het ICMF was een eerbetoon aan de Duitse schrijver, componist en tekenaar E.T.A. Hoffmann die precies 200 jaar geleden overleed. Het Festival wist literatuur, tekenkunst en muziek met elkaar te verbinden. Het samenbrengen van verschillende kunstvormen is een steeds sterkere rode draad voor het ICMF geworden.

Masterclass

Het festival begon met de Kamermuziek masterclass in het Conservatorium van Den Haag, een traditie die we in 2021 begonnen zijn en die zeker op de menukaart van het festival blijft in de toekomst. Tijdens de masterclass werd de nadruk gelegd op de manier van communiceren met elkaar in ensemblespel. De docenten (Irina Renes, Manuel Hofer en Ofer Canetti) speelden met de leerlingen samen in een ensemble “Side-by-Side” en vanuit het ensemble werd er lesgegeven. De afsluiting was een optreden in de Seniorenresidentie Van Ommerenpark. De interactie tussen de jonge musici en de oudere bewoners van de residentie is voor het festival een emotioneel moment dat wij koesteren.

Thomas Beijer

“Katers en levenswijsheden” in Museum Voorlinden – op een van de meest inspirerende locaties in Wassenaar genoten wij van een avond met pianist, componist, auteur en tekenaar Thomas Beijer.
Thomas Beijer is de winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, hij belichaamt als geen ander de geest van E.T.A. Hoffmann.
Voorafgaand aan het concert had het publiek de mogelijkheid een unieke privé rondleiding door het Museum te beleven. Wanneer krijgt men de kans om de kunst op zoʼn intieme manier te kunnen beschouwen!
Tijdens het concert werd o.a. “Vijf levenswijsheden van Kater Murr” van Thomas Beijer als wereldpremière ten gehore gebracht (gebaseerd op teksten van E.T.A. Hoffmann en gecomponeerd in opdracht van het 13e ICMF). Dit concert is opgenomen door NPO Radio4 en uitgezonden op 25 mei. Dit is nog altijd na te luisteren op Radio4.

Young and Bold

Een ander sterk punt voor ons Festival is de mogelijkheid een podium te bieden aan jong talent. In de Dorpskerk dit keer muziek van Tsjaikovski en Mendelssohn door jong en gevestigd talent. Dit jaar was het de 15-jarige violiste Luca van der Waals die Tsjaikovskiʼs Meditation en Valse Scherzo uitvoerde in een bewerking voor soloviool en strijkkwartet. Ze heeft de sterren van de hemel gespeeld!
Hierna kon het publiek genieten van het wereldberoemde Octet van Felix Mendelssohn door internationale wereldsterren, musici uit het Koninklijk Concertgebouworkest, Lucerne Festival Orchestra and Stuttgarter Kammerorchester. Na afloop heeft een groot gezelschap samen met de musici gedineerd in restaurant Veen naast de kerk, een avond om niet te vergeten!

Notenkraker en Muizenkoning

En als uitsmijter, ons kinderconcert voor het eerst in het Rijnlands Lyceum te Wassenaar! Wat voelden we ons welkom!
Mira Feticu, auteur en columniste van Den Haag Centraal, heeft het beroemde verhaal van E.T.A. Hoffmann speciaal voor ons festival herschreven tot het verhaal van “de Notenkraker en de Muizenkoning”. De actrice Kiki Jaski was verteller, danseres en fee – en een indrukwekkende master of ceremonies. Wij hopen haar nog vaker op onze kinderconcerten te zien!
Het verhaal werd muzikaal ondersteund door een kamerensemble bestaand uit 7 festvalmusici en de muziek kwam uit Tsjaikovskiʼs vertrouwde ballet “De Notenkraker” ditmaal bewerkt voor ensemble door Thomas Beijer.